Vaste tijden We krijgen op het spreekuur van de gespecialiseerde Parkinson diëtiste de nodige adviezen. Het medicijn Levodopa moet op vaste tijden, een uur voor de maaltijd en een half uur na de maaltijd worden ingenomen. Dit medicijn helpt de hoeveelheid dopamine in de hersenen aan te vullen. Ze legt helder uit waarom het belangrijk is deze tijden aan te houden. Opname werkt het best met spa rood of met vitamine C-poeder. Dit wisten we nog niet. Tom zorgt ervoor dat hij zijn fraaie houten pillendoosje met yin yang teken op zak heeft met de juiste dagelijkse hoeveelheid voor als hij langer wegblijft dan gepland. Er zijn ook zogenoemde medicijnrollen verkrijgbaar bij de apotheek. Dat blijkt nu nog niet nodig.
Het elfde gebod Zoveel adviezen. Zoveel geboden en verboden qua voedsel. Zou cbd-olie echt helpen? Of een ketogeen-dieet? Of intermittend fasting? Tom heeft niet zoveel met deze zogenoemde alternatieve ideeën. Wij eten min of meer volgens het mediterraan dieet. Onze maaltijden bestaan vooral uit fruit en groenten, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen), noten, volkoren granen, olijfolie, vis, een kleine hoeveelheid vlees en nog minder zuivel. Door bewuste zelfzorg kies je gemakkelijker voor gezonde voeding en weet je te matigen. Gelukkig heb ik nu voldoende tijd en zin om een prettige relatie met eten te hebben. Om met aandacht boodschappen te doen en maaltijden te bereiden. Ook om obstipatie te voorkomen maak ik ‘s-morgens een smoothie met vooral fruit van het seizoen, wat bladgroente en kruiden. Tom maakte geregeld gebruik van een mini-trampoline en neemt geregeld een zakje extra vezels om letterlijk en figuurlijk te ontlasten. De trampoline is intussen de deur uit omdat ik het sprongen en op- en afstappen te link vind worden. Voor Tom en evengoed voor mezelf. Alcohol werkt door de Levodopa anders, alcoholvrij drinken is het devies. En af en toe afwijken van zo’n supergezonde leefstijl lijkt me supergezond en dat doen we dan ook geregeld met veel plezier. Zo genoten we met Tom's verjaardag van Belgisch bier met friet bij 'Het Elfde Gebod' in Antwerpen. Proost..., op de gezondheid. Aan tafel... Ook adviseert de diëtiste om rechtop te zitten en aan tafel te eten om een soepele doorgang van de maaltijd te bevorderen. Toch eten we steeds vaker met een dienblad op schoot bij de televisie. Ieder in ons eigen tempo en meestal in stilte. Je kunt raden wie het eerst klaar is terwijl ik meer eet dan Tom. Zijn eetlust wordt minder en hij kiest voor minder variatie. Ik ben geen ster in mindfull eten, dat lukt me enkele happen en dan verval ik weer in mijn rappe automatisme. Nu leer ik van Tom mijn maaltijd iets te verlengen. Dat is ook beter voor mijn spijsvertering. Bovendien eten we dan gezelliger samen.
Een grote kan water Geleidelijk aan kunnen door Parkinson slikproblemen ontstaan en wordt het moeilijker om speeksel binnen te houden en vast voedsel te kauwen. Een nare bijkomstigheid en evengoed belangrijk om alvast te weten dat dit kan gebeuren waardoor we daar samen adequaat op kunnen inspelen als het gebeurt. ‘s-Morgens zetten we een kan water met citroen of een kruid klaar om niet te vergeten voldoende te drinken. Gisteren vertelde de neuroverpleegkundige dat voldoende water ook helpt om duizelingen te voorkomen veroorzaakt door orthostatische hypotensie (lage bloeddruk bij opstaan). Weer iets geleerd en nog meer reden om te zorgen dat de waterkan s-avonds leeg is. De laatste tijd ‘snoept’ Tom tot mijn verbazing s-avonds met een lange lepel enkele centimeters uit het humusbakje of de pindakaas-pot. Ook koopt en eet hij zakken chips naturel die voorheen nooit in huis waren. Kennelijk verandert de smaak - en geur-sensatie als gevolg van Parkinson.
Reacties zijn welkom Herken je wat ik hier schrijf over voeding en parkinson? Heb je nog andere ervaringen of tips? Ik lees of hoor het graag via
Comments